Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu - FESTIVAL BEZ PREVODA

Dokle pogled seže
Ivanov
Moja fabrika
Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/multis/public_html/jpf.uzickopozoriste/images/831
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/831

Jelena Todorović: Prošlost nikada nije prošla

11 Nov

Domaća publika imala je priliku pre dve godine da prati predavanje dr Jelene Todorović o Državnoj umetničkoj kolekciji dvorskog kompleksa na Dedinju, za čiju je sistematizaciju I proučavanje nedavno osvojila nagradu Europa Nostra za 2018. godinu. Ovog puta u okviru Pratećeg programa XXIII Jugoslovenskog pozorišnog festivala na Maloj sceni NP Užice predstavljena je njena knjiga “Večna sadašnjost” koja povezuje istoriju umetnosti i književnost i istražuje skriveno nasleđe baroka u modernoj književnosti.

Studija “Večna sadašnjost” nastavak je dugogodišnjih istraživanja baroknog prostora i njegovog uticaja na naše vreme, koji su u fokusu interesovanja dr Jelene Todorović.

-Knjiga je dobila ime po konceptu koji je definisao i nazvao barokni teoretičar Tomas Braun a koji je postojao i prožimao baroknu kulturu a to je da prošlost nikada nije prošla, da večno postoji kao senka naše sadašnjosti i predstavlja temeljnu vrednost našeg vremena.Ona predstavlja specifičnu interdisciplinarnu studiju između istorije umetnosti i književnosti, ali i intertemporalnu studiju između barokne kulture i savremene književnosti. Koncept knjige je prepoznavanje određenih matrica mišljenja koje su nastale u baroknoj kulturi (prvenstveno percepciju vremena i prostora specifičnu za barokno doba, jednu polifoniju vremena i prostora koje barokna kultura otkriva) i sagledavanje refleksije tih matrica u tri dela moderne i savremene književnosti: Itala Kalvina “Nevidljivi gradovi”, “Saturnovi prstenovi” Vinfrida Georga Zebalda i u delu “Islednik” Dragana Velikića. Ideja je bila da se pokriju tri različita perioda: polovina XX veka, sam kraju XX veka i početak XXI veka, ali i tri zemlje i tri kulture, upravo da se pokaže kao što je barokna kultura bila prvi globalni I interdisciplinarni fenomen, da na taj način opstaje i u našem vremenu, kaže dr Jelena Todorović, autorka knjige.


Knjiga “Večna sadašnjost” objavila je Izdavačka kuća Klio iz Beograda, čija se izdanja već po tradiciji predstavljaju u okviru Jugoslovenskog pozorišnog festivala.

-Nalazimo se na istom polju delovanja, komuniciramo istim vrednostima, razumemo se dobro i čini mi se da pripadamo jedni drugima. Duhovni prostor se gradi ne samo spontano, već i onim o čemu govori ova knjiga, a to je da se pokaže i ono što se ne vidi, što je od davnina, da sada zasvetli zahvaljujući mašti, ruci i delovanju umetnika pre svega, ali i svih onih koji su u kulturi i umetnicima pomažu. I pozorište i izdavačka kuća su na tom zadatku. Večeras smo imali priliku da govorimo o knjizi koja nije izvorno usmerena na teoriju pozorišta, ali je itekako dodiruje. Reč je o onome što jeste barok danas, što je autorka kao istoričarka umetnosti baroknu strukturu mišljenja sagledavala u književnosti, ali ćemo njene ideje lako moći da pronađemo i u teatru, kaže Zoran Hamović, direktor i glavni urednik Izdavačke kuće “Klio”.

Hamović dodaje da bi se iz perspektive umetnika moglo govoriti i o večnoj sadašnjosti i da, kada čujete da neko kaže da je nešto “zaživelo” to možete shvatiti kao nedostatak baroka, nedostatak razumevanja. O knjizi “Večna sadašnjost” na promociji su govorili i Ružica Marjanović, profesorka književnosti i dr Radivoje Dinulović, arhitekta.

Slađana Vasiljević

Video sadržaj

Galerija

{gallery}831{/gallery}

Festivali (1-12)

Festivali (13-24)

Ardalioni

Sve o tekućem festivalu

Zbirni izveštaji i ankete

Budimo na vezi

  • Trg partizana 12
    31000 Užice, Srbija.
  • centrala (031)
    522-097, 519-966

Festival na Facebooku

Festival na Twitteru

Festival na Instagramu

Festival na Youtubu