Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu - FESTIVAL BEZ PREVODA

Dokle pogled seže
Ivanov
Moja fabrika
Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/multis/public_html/jpf.uzickopozoriste/images/589
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/589

Prof. dr Selma Porobić: Taktilno u umetnosti

11 Nov

Gošća XXI Jugoslovenskog pozorišnog festivala bila je dr Selma Porobić, vanredni profesor Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Tuzli. U Muzeju JPF u nastajanju održala je interaktivnu radionicu za koju su pokazali interesovanje užički učenici i studenti.

-Završila sam osnovnu i srednju muzičku školu, zatim Muzičku akademiju teoretsko-pedagoški smer, a onda me je život odveo u drugom pravcu-magistrirala sam i doktorirala pedagogiju. Moja ljubav, moj život, sve što sam ja jeste muzika, a čini mi se da ona predstavlja mnogo i u životima drugih. U razgovoru sa odgajanicima i kolegama prepoznala sam da svi zanemarujemo emocije. Zanemarujemo šta nas to dotiče u životu, a to osjetilno, doticajno, jeste taktilno. Zbog toga sam radionicu nazvala taktilno, ne samo u muzičkoj pedagoiji nego i u životu. Ova radionica danas je specifična jer je delimično terapijskog karaktera, odnosmo muzičko-terapijska radionica jer će krenuti sa vođenom maštom da bismo najpre pokrenuli emocije u nama, da vidimo koliko se možemo opustiti iz svakodnevnog stresa i brzog života kakvog ga svi danas živimo, a kada prepoznamo šta je taktilno, drugo i drugačije u nama, radionicu ćemo završiti meditativnim instrumentom Koshi.

Kakav je to instrument Koshi?

-Život me je odveo u jogu gde sam shvatila da je svima potrebna meditacija za koju možemo pronaći razne metode, odnosno raznovrsne „otpusne ventile“, a meditacija uz taj instrument je jedan od načina. Dovoljno je da se pronađe samo pet minuta u toku dana da dozvolimo sebi da se opustimo, a oni koji upražnjavaju jogu to rade obično na početku i na kraju radnog dana. Koshi ima specifičan zvuk napravljen za meditaciju i opuštanje. Rađen je u četiri zvuka: voda, vazduh, zemlja i vatra, a ja sam izabrala zemlju u skladu sa ličnim horoskopskim znakom, ali će svi uživati u njegovih 13 specifičnih tonova. Instrument je napravljen od bambusa, u sredini se nalaze srebrne šipke i kristal koji, kada klizi po šipkama, daje zvuk koji nas vraća u detinjstvo. Instrument se može nabaviti preko interneta, ima ga svuda u svetu, a pojavio se nedavno. Svi vole Koshi jer njegov zvuk podseća na malo dete u nama, kaže prof. dr Porobić.

 

Video sadržaj

Galerija

{gallery}589{/gallery}

Festivali (1-12)

Festivali (13-24)

Ardalioni

Sve o tekućem festivalu

Zbirni izveštaji i ankete

Budimo na vezi

  • Trg partizana 12
    31000 Užice, Srbija.
  • centrala (031)
    522-097, 519-966

Festival na Facebooku

Festival na Twitteru

Festival na Instagramu

Festival na Youtubu