Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu - FESTIVAL BEZ PREVODA

Dokle pogled seže
Ivanov
Moja fabrika
Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/multis/public_html/jpf.uzickopozoriste/images/560
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/560

Ljubivoje Ršumović: Došao sam da se radujem

08 Nov

XXI Jugoslovenski pozorišni festival otvorio je književnik Ljubivoje Ršumović čiji govor prenosimo u galeriji ispod teksta. U razgovoru za naš sajt popularni Ršum kaže:
„Ja sam došao da se radujem zajedno sa vama i došao sam naravno da čestitam pozorištu i Gradu Užicu što 20 godina izdržava i neguje to. Ja sam u svom govoru napisao učilište sa uvek postojećim M na početku, jer u ovim mučnim vremenima pozorište je često više mučilište nego učilište, uz osmeh kaže Ljubivoje Ršumović, uvaženi zemljak, književnik i dugogodišnji upravnik pozorišta „Boško Buha“ u Beogradu.

„Pozorište je jedno od čuda svekolike umetnosti upravo zbog toga što je fluidno. Mi pesnici napišemo pesmu, ona se štampa u knjizi i ta knjiga ostaje u biblioteci. Svako može da je uzme kad god hoće i da je čita ili da je ne čita što se takođe događa, a pozorišne predstave su čuda koja se događaju svake večeri. Jedno od takvih čuda je bila predstava „Radovan III“ Zorana Radmilovića, svaki put je to bila potpuno nova predstava i ta neka vrsta kratkovekosti predstava daje tu začuđujuću dimenziju pozorištu kao umetnosti“, kaže Ršumović.
-Za 20 godina festivala izvedeno je preko 150 predstava na sceni u Užicu. Koji to može biti kvalitet za Grad Užice da se na 150 načina publika zapita o nekim problemima društva i svakodnevice?
Svaki festival je neka vrsta antologije ili da prevedem tu grčku reč na srpski- cvetnika. Dakle, svake godine nađe se buket najboljih predstava u datom trenutku i to je velika stvar za publiku užičku i uopšte za gradove u kojima postoje festivali. Kamo sreće da može ovaj festival posle sedam dana da se preseli u Prijepolje, pa u Požegu, pa u Čačak i tako dalje.
-Da li se Užice promenilo?
Naravno da se promenilo. Ima jedna izreka „Vremena se menjaju i mi se menjamo“. Dakle i gradovi se menjaju u vremenima, dolaze nove ideje, nova izgradnja, novi ljudi i sve je to normalno u ovom cirkusu koji se zove život, zaključio je uz osmeh Ljubivoje Ršumović.
Na repertoaru NP Užice u ovom trenutku aktuelna su dva dramska teksta ovog autora: „Snežana i sedam patuljaka i „ U cara Trojana kozje uši“.

Slađana Vasiljević, PR XXI JPF

Galerija

{gallery}560{/gallery}

Festivali (1-12)

Festivali (13-24)

Ardalioni

Sve o tekućem festivalu

Zbirni izveštaji i ankete

Budimo na vezi

  • Trg partizana 12
    31000 Užice, Srbija.
  • centrala (031)
    522-097, 519-966

Festival na Facebooku

Festival na Twitteru

Festival na Instagramu

Festival na Youtubu