Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu - FESTIVAL BEZ PREVODA

Dokle pogled seže
Ivanov
Moja fabrika
Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/multis/public_html/jpf.uzickopozoriste/images/524
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/524

XX Jugoslovenski pozorišni festival Obrazloženje nagrada Ardalion

16 Nov

Najbolja predstava: Kazimir i Karolina Ateljea 212 – Predstava čuva, koliko god proširen, okvir dramskog pozorišta i njemu primereno emocionalno uživljavanje u sudbine junaka, ali se istovremeno oseća i intelektualna, kritička distanca prema njima: empatija nas ne sprečava, već tome čak i doprinosi, da u tim prepoznatljivim sudbinama vidimo i vlastitu odogovornost, odgovornost običnih ljudi za društveno nesreću – kako onu iz Fon Horvatovog vremena, tako i onu koja nam danas preti sa svih strana.

Najbolja režija: Snežana Trišić, za režiju predstave Kazimir i Karolina Ateljea 212 – U odličnom radu s glumcima, rediteljka rafinirano, s osećajem za nijansu, scenski plete Fon Horvatovo složeno žanrovsko-stilsko tkanje, gradi kombinaciju melodrame, socijalne drame i tragičke farse, prepliće elemente realizma, ekspresionizma i teatra apsurda, suptilno povezuje vreme ekonomskog sloma i nastanka fašizma iz prve polovine XX veka s današnjim dobom.

Najbolja ženska uloga: ravnopravno Jelena Đokić (Karolina) i Katarina Žutić (Erna) u predstavi Kazimir i Karoliina – Karolina Jelene Đokić je realistički vrlo iznijansiran, a opet i blago komički prikaz relativno samostalne i samosvesne, čak donekle i emancipovane žene kojoj je stalo do statusa i koja se za njega bori i zavođenjem, uvek balansirajući na ivici jer se trudi da, ipak, ne ugrozi etičke norme. Erna Katarine Žutić je stilizovan, u ekspresionističkim potezima donet farsični portret jedne od piva i muškog nasilja stondirane žene koja, ipak, „sanja revoluciju“ kao put do boljeg sveta, ali ništa ne čini da se to i ostvari, već, naprotiv, pasivno učestvuje u održavanju patrijarhalnog sistema, te nastanku fašizma.

Najbolja muška uloga – Nebojša Ilić (Šircinger) u predstavi Kazimir i Karolina – Glumac je izbalansiranim i kontrolisanim komičkim sredstvima, koja su niti opravdavala niti karikaturalno osuđivala njegov lik, doneo prikaz samouverenog, koristoljubivog i sebičnog malograđanina, jednog od onih „malih ljudi“ koji su pasivni saučesnici zločinačkih režima.

Najbolja scenografija – Darko Nedeljković za predstavu Kazimir i Karolina – Upečatljiv i dosledan scenski izraz, ostvaren sredstvima koja objedinjuju konceptualizaciju, artikulaciju i likovnost prostora za igru; posebnu vrednost ovog rešenja čini odricanje od naknadnih intervencija i dekorativnosti, pri čemu su svi elementi scenografije, kao i prostor u celini, neprestano u funkciji glumačke igre.

Najbolja kostimografija – Maja Mirković za predstavu Kazimir i Karolina – Kostim veoma znakovito, jasno, višeslojno i uz blagu komičku stilizaciju koja ne ugrožava njihovu realističku osnovu, određuje epohu, društveni milje i karaktere; pored toga, kostim gradi, zajedno sa scenografijom i ostalim scenskim elementima, estetski skladnu i snažnu teatarsku sliku.

Epizodna uloga – Vedran Živolić (Hemon) u predstavi #radninaslovantigona Zagrebačkog kazališta mladih – S puno osećaja za meru i nijansu i u komičkom oblikovanju, te s unutrašnjim pokrićem, glumac je doneo lik Hemona kao slabića zavisnog od oca, ali ipak spremnog da se bori za devojku koju voli, izbegavajući time zamke rediteljski ilustrativnog koncepta.

Mladi glumac/glumica – Jovana Gavrilović (Eva) u predstavi Razbijeni krčag Jugoslovenskog dramskog pozorišta – Aktivnim scenskim prisustvom, stalnim odnosom s partnerima, bogatim glumačkim sredstvima, a koja nisu samodopadljiva i usmerena na efekat kod publike, mlada glumica je, dramski produbljeno i višeslojno, donela lik mlade devojke koja je žrtva ljubavne i drugih iluzija.

Specijalna nagrada – za scenski dizajn predstave Životinjska farma Hrvatskog narodnog kazališta „Ivan pl. Zajc“ iz Rijeke – scenska slika u ovoj predstavi izgrađena je na stilski usaglašenom sistemu sredstava koji obuhvata organizaciju, oblikovanje i upotrebu prostora, dizajn kostima, dizajn svetla, komponovanu muziku i dizajn zvuka: svi ovi elementi ravnopravno učestvuju u izgradnji i doživljaju složene scenske slike.

STRUČNI ŽIRI:
dr Ivan Medenica
Zlatko Sviben
dr Mia David
dr Tatjana Dadić Dinulović
mr Aleksandar Pejaković

Galerija

{gallery}524{/gallery}

Festivali (1-12)

Festivali (13-24)

Ardalioni

Sve o tekućem festivalu

Zbirni izveštaji i ankete

Budimo na vezi

  • Trg partizana 12
    31000 Užice, Srbija.
  • centrala (031)
    522-097, 519-966

Festival na Facebooku

Festival na Twitteru

Festival na Instagramu

Festival na Youtubu