Dokle pogled seže
Ivanov
Moja fabrika

Svi hoće u Užice! XX JPF ugostio i beogradske studente

15 nov

Završnici jubilarnog festivala prisustvovali su studenti Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajna iz Beograda. Profesorka Danijela Dimković je sa deset studenata treće i četvrte godine odseka za Scenografiju pratila pripreme predstava „Svrati, reče čovek ili San o zavičaju“ NP Užice i „#Radninaslovantigona“ HNK iz Zagreba.

-Moj predmet „Stilovi unutrašnje arhitekture“ održava se na odseku za Dizajn enterijera i nameštaja. Specifičan je predmet jer podrazumeva 50% teorije stilova, 50% prakse, a slušaju ga studenti sa smerova scenografije, zidnog slikarstva i konzervacije. Teško je prilagoditi scenografima nešto što je usko vezano za enterijer i arhitekturu i zato sam smatrala da je dobro doći na ovaj festival da studenti na konkretnom primeru vide postavku scene, odnose reditelja i glumaca, scenografa, da prisustvuju razgovorima o predstavi. Oni su rekli da su jako zadovoljni, da im je bilo fenomenalno iskustvo što su proveli ceo dan u pozorištu. I meni je odgovaralo da vidim i njihov pristup, ali i da razumem odnose u pozorištu, koje mi do sada nije bilo primarna oblast, tako da mislim da je ova poseta svima korisna i da će mi biti lakše da predavanja prilagodim scenografima kojima je to obavezan predmet. Za početak bilo je dovoljno što su ovde proveli dva dana. Imamo nameru da se ovo ponovi i sledećih godina, sa ozbiljnijimbrojem studenata, uz održavanje radionica, možda izložbu koju će priprediti studenati od ovoga što su videli, kaže Danijela Dimković, docent Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajna iz Beograda.

Ideja za dolazak u Užice potekla je upravo od profesorke Dimković koja je poslednjihgodina prisustvujući konferencijama i predavanjima na Zlatiboru, posetila i pojedine sadržaje Jugoslovenskog pozorišnog festivala.

-Shvatila sam da bi bilo dobro da se studenti uključe u ovaj festival jer je to njihov budući posao, a ovde se stiče najbolja praksa.Beograd je velika sredina i studenti su posećivali pozorišta, ali danas su rekli da nisu prisustvovali na ovakav način, da mogu ceo dan da provedu u pozorištu, da prođu kroz celu zgradu, razgovaraju sa montažerima scene, glumcima, rediteljima, kaže profesorka Dimković.

Reditelj Zlatko Sviben koji predaje u Osijeku i Zagrebu takođe ima želju da studente dovede u Užice, najavio je par dana ranije, na prijemu u Gradskoj kući.Tako bi narednih godina Jugoslovenski pozorišni festival mogao da, osim hrane za dušu domaće publike, postane i stecište mladih, kreativnih snaga kompletne regije, koji će u budućnosti biti pretendenti na Ardalione, što potvrđuje da se misija ovog festivala sve više širi, a njegov značaj postaje sve uočljiviji.