Dokle pogled seže
Ivanov
Moja fabrika

Igor Ružić: To što se razumemo je kultura koju delimo

14 nov

-Prvi put sam ovde i još uvek sam fasciniran dešavanjima u Užicu ali i fasciniran Zlatiborom. Odmah mi je pao na pamet jedan brzi voz koji bi išao na toj relaciji sa ovim prekrasnim krajolikom, a koji bi bio dobar deo ponude kulturnog turizma ovog kraja kaže Igor Ružić, pozorišni kritičar iz Zagreba, inače zvanični kritičar XX JPF.

-S obzirom da dolazim iz Zagreba, iz Hrvatske, interesantna mi je ta fama festivala u Užicu. Znamo da su neke hrvatske predstave jako dobro prolazile i dobijale ozbiljne količine nagrada i bilo mi je interesantno da vidim kako taj festival funkcioniše iznutra, kaže Igor Ružić.


Igor Ružić radio je kao novinar, kritičar i urednik emisija na Radiju 101. Pozorišne kritike objavljuje u brojnim magazinina, a učestvovao je u radu pozorišnih festivala kao član žirija u Umagu i Zagrebu. Kao posebnu interesantnost ističe ime „Jugoslovenski pozorišni festival“.


-U smislu onoga što je prošlo u poslednjih 30-ak godina, mislim da danas nazivati festival jugoslovenskim, kad više ničega nema, govori o jednoj kulturnoj težnji, o čemu svako može imati svoje mišljenje, svako može imati svoj indeks želja, očekivanja ili prekora u vezi sa tim, ali to je činjenica koja se ne može prećutati ne samo zbog činjenice da nam ne treba prevod, već zbog stvaranja kulturne klime koja na kraju krajeva ipak postoji među svima nama i koja se ne može zaboraviti. Počelo se malo ozbiljnije razgovarati o tome i počelo se shvatati da zapravo „pozapadnjenje“ nije cilj i da već to što se razumemo jeste neka kultura koju delimo. To je ono što je dobro i što i dalje izaziva.
Taj pridev „jugoslovenski“ je još uvek kamen spoticanja, svakome iz svog razloga, zato mislim da je dobro što se ovakav festival događa, ocenio je Ružić.