Dokle pogled seže
Ivanov
Moja fabrika

dr Ivan Medenica: Unutarfestivalski dijalog je sasvim poželjan

13 nov

Jubilarni festival u Užicu koji je počeo u nedelju, 8. novembra ušao je u završnicu. Publika je višeminutnim aplauzima nagradila sve predstave. Dugo je “Razbijeni krčag” JDP bio najbolje ocenjen (4,53) kao prva predstava izvedena u najsvečanijem trenutku festivala- nakon otvaranja, ali su odlično bile prihvaćene i predstave “Divlje meso” NP Sarajevo ( 4,03) i “Životinjska farma” HNK Rijeka (4,14). Najnižu ocenu publika je dala komadu “Kazimir i Karolina” Ateljea 212 (3,96) što je po objavljivanju na razgovorima posle predstave izazvalo čak i komentar predsednika stručnog žirija dr Ivana Medenice.



Neuobičajeno je da članovi žirija javno iskazuju mišljenja o predstavama dok traje takmičenje, a iz ove reakcije naslućujemo da se ukus publike i žirija ove godine sigurno neće poklopiti. U dvadesetogodišnjoj praksi bilo je razilaženja ne samo između publike i žirija, već i publike i selektora, kao i žirija i selektora, što sve doprinosi bogatstvu mišljenja i dinamici života Festivala.

 -Mislim da Jugoslovenski pozorišni festival od ostalih izdvaja potpuno utemeljen, ne nekim političkim dekretom donet, regionalni kulturni kontekst. Danas su regionalni projekti veoma poželjni u zemljama bivše Jugoslavije zbog sredstava Evropske unije, ali ja ću uvek pre biti za one regionalne, multikulturalne projekte koji idu iznutra, za koje postoji kulturno- istorijsko utemeljenje, a to Užice i ovaj festival imaju, ocenio je dr Ivan Medenica, predsednik ovogodišnjeg žirija.

-Jugoslovenski pozorišni festival se kao takav zaista upisao na mapu najznačajnijih regionalnih festivala bivše Jugoslavije što ukazuje činjenica da u Užicu redovno gledamo predstave Sarajeva, Banjaluke, Podgorice, Zagreba, Rijeke itd. a podjednako je važna činjenica da imamo goste na užičkom festivalu. Ta tradicija slobodarska, ta tradicija slobodne teritorije kulture je šira, poroznija
i sveobuhvatnija, jer ne treba zaboraviti da političke, državne teritorijalne granice nikada nisu granice kulture. To je jedan od zaloga za budućnost ne samo ovog festivala već kulturnog života uopšte u gradu Užicu. Poslednje, ali ne i najmanje bitno je da je festival za 20. godina uspeo da izgradi, održi i razvije- podmladi publiku. Publika je brižljivo negovana zahvaljujući selekcijama kojima se vodi računa o ukusu šire publike, ali sa druge strane i da zadovolji nas “pozorišne namćore” , da nam se ponude zahtevnije pozorišne forme. I na kraju, možda zvuči demagoški ali verujte da nije, Užice ima i dobru medijsku infrastrukturu u kadrovskom i svakom drugom smislu tako da nudi i adekvatan medijski odjek festivala.

Ivan Medenica je vanredni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, a paralelno se bavi naučnim radom i pozorišnom kritikom.Od oktobra 2015. novi je umetnički direktora Bitef-a. Predstave XX JPF Medenica ocenjuje kao “sigurno festivalske”.

-Sasvim je izvesno da im je mesto na festivalu ovog profila, dakle nismo videli ni jednu predstavu za koju smo mogli da kažemo da je zalutala, da ne odgovara konceptu festivala koji ima specifičan podnaslov “No pasaran”, takođe utemeljen na slobodarskim tradicijama o kojima sam govorio. Odluke žirija možda neće biti istovetne onim odlukama koje će doneti publika, ali sasvim je poželjno da imamo unutarfestivalski dijalog, zaključio je Medenica.

Prema oceni publike peta takmičarska predstava “Urnebesna tragedija” u izvođenju CNP Podgorica za sada je najbolja uz ocenu 4,55. Žiri će odluke o zvaničnim nagradama JPF, o Ardalionima za najbolju predstavu, žensku, mušku i epizodnu ulogu, scenografiju, kostimografiju i mladog glumca, kao i specijalni Ardalion za neki od elemenata predstave koji nije obuhvaćen prethodnim nagradama doneti nakon poslednje takmičarske predstave, u subotu, 14. novembra.