Dokle pogled seže
Ivanov
Moja fabrika

Urnebesna tragedija - 4,55

13 nov

Pete takmičarske večeri XX JPF izvedena je „Urnebesna tragedija“ Dušana Kovačevića, u režiji Veljka Mićunovića i izvođenju Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice.

Domaća publika dobro poznaje i poštuje glumce CNP-a jer svake godine učestvuju na Festivalu od njegovog početka, 1996. Ovog puta ansambl je predvodio legendarni makedonski glumac Meto Jovanovski.

-Dušan Kovačević je vešto upakovao tekst tako da ima komičnih i dramskih scena. Likovi su markantni, dijalozi su živi i sočni i uživanje je glumcu kada ih govori. Uz takav tekst zadovoljstvo je igrati sa glumcima CNP kojima se ja divim, rekao je Meto Jovanovski.

Komad govori o danu u kome odrasta jedan dečak. Toga dana u njegovoj kući okuplja se porodica: deda stiže oženjen znatno mlađom nevestom koju je upoznao u bolnici/ludnici, stric i strina dolaze zavijeni u gips, polomljeni nakon još jedne svađe, majka je nervozna jer je ostala bez posla a šporet se zapalio i ručak izgoreo, dok ocu koji je upravnik pozorišta zaposleni prete štrajkom, a jedan od glumaca da će se ubiti.

Branimir Popović, koji je prošle godine dobio Ardaliona za ulogu Domenika u predstavi “Filomena Marturano” u režiji Jagoša Markovića i ovog puta je ostvario zapaženu ulogu igrajući Kostu (strica) u ljubavnom odnosu prepunom svađe, tuče i poljubaca sa Julkom koju je takođe upečatljivo odigrala Nada Vukčević.

Nakon premijere, u decembru prošle godine, pisac Dušan Kovačević rekao je da je to jedna od najboljih predstava koju je gledao u četrdesetogodišnjoj pozorišnoj karijeri.

Osim dugotrajnog aplauza i užička publika je “Urnebesnoj tragediji” dala, za sada, najvišu ocenu Festivala - 4,55.

Video sadržaj