Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu - FESTIVAL BEZ PREVODA

Dokle pogled seže
Ivanov
Moja fabrika
Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/multis/public_html/jpf.uzickopozoriste/images/490
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/490

Kazimir i Karolina - 3,96

12 Nov

Komad Edena fon Horvata “Kazimr i Karolina” užička publika gledala je za VIII festival u režiji Ive Milošević i izvođenju NP Sombor. Priča se odvija na Oktobarfestu 1930. gde jedna ljubavna veza između dvoje mladih puca.Šareni vašarski ambijent istaći će moralne napukline društva koje će vratilomno krenuti ka fašizmu i završiti se Drugim svetskim ratom. Somborsko izvođenje donelo je te 2003. godine Ardaliona za epizodu Ivani V. Jovanović za ulogu Erne.

Predstava Ateljea 212 vratila je sećanja publike. Režija Snežane Trišić istakla je Jelenu Đokić u ulozi Karoline, dok je Kazimir u ulozi Bojana Dimitrijevića ostao u drugom planu. Pruženu šansu na sceni iskoristili su Ateljeovi bardovi Tihomir Stanić i Nenad Ćirić i oblikovali upečatljive uloge.

-Vrednost ove predstave je što kroz ljudsku priču govori o jako opasnim i značajnim društvenim okolnostima i uopšte o društvu koje se menja kada se i pojedinac menja, ocenila je u razgovoru posle predstave Gordana Goncić, dramaturkinja Ateljea 212.

-Mislila sam da je važno ukazati na to materijalno i duhovno osećanje bede koje je postojalo u toj smeni kapitalizma i nadolazećeg fašizma. U drami vidimo kako je kapitalizam doveo do sloma čoveka i njegove duše i pameti i zapravo izazvao ono što će izroditi fašizam. Mene je zanimalo kako čovek strada i kako ljubav strada i kako se sve to da lako urušiti, što ja svakodnevno prepoznajem u svom životu i okolini kao lokalnu i globalnu svetsku pojavu koja zapravo traje mnogo dugo. Dakle, ta kriza je kao ciklična pojava kojoj ne možemo da se odupremo dugo i naravno, uvek ima neka nova ispoljavanja, ali mislim da je trenutak sada da se o njima govori, na njih ukazuje, rekla je Snežana Trišić, rediteljka predstave.

“Kazimir i Karolina “Ateljea 212 za sada je ocenjena najnižom ocenom na XX Jugoslovenskom pozorišnom festivalu. Prosečna ocena publike je 3,96.

Video sadržaj

Galerija

{gallery}490{/gallery}

Festivali (1-12)

Festivali (13-24)

Ardalioni

Sve o tekućem festivalu

Zbirni izveštaji i ankete

Budimo na vezi

  • Trg partizana 12
    31000 Užice, Srbija.
  • centrala (031)
    522-097, 519-966

Festival na Facebooku

Festival na Twitteru

Festival na Instagramu

Festival na Youtubu