Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu - FESTIVAL BEZ PREVODA

Dokle pogled seže
Ivanov
Moja fabrika
Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/multis/public_html/jpf.uzickopozoriste/images/450
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/450

OKUPLJENI NA TRGU PARTIZANA, 7 - 9. novembar 2015.

08 Nov

Pretprogram XX Jugoslovenskog pozorišnog festivala simboličnog naziva « Okupljeni na Trgu partizana počeo je predavanjima na Maloj sceni NP Užice. Zanimljiv uvod u temu antifašizma kojoj je posvećen ovaj sadržaj, bile su zidne novine udruženja KURS, koje je publika dobila kao propagandni materijal. Ispod naslova « Lekcije o odbrani/Perom i puškom i kičicom i bombom » autori (Miloš Miletić i Mirjana Radovanović) analizirali su ulogu umetnika i kulturnih radnika za vreme Užičke republike.

 

 Uvodno predavanje održao je Branko Popović, reditelj i inicijator JPF o temi « Užička republika »

„Prva i osnovna poruka « Užičke republike » je da se možemo odupreti svakoj sili, da niko ne može da kupi našu dušu i dostojanstvo ni za kakve pare ili krpice”, poručio je Branko Popović ističući da je i u tom teškom vremenu postojala umetnička četa. 

„Između bombi i pušaka igrane su predstave, a njen član je bio Milutin Čolić koji je od početka pomogao osnivanje užičkog pozorišta i Jugoslovenskog pozorišnog festivala. To vreme nam poručuje da je umetnost potrebna u svakom trenutku i da se za nju moramo boriti, pa i u najnovije vreme u poslednjoj borbi koju vodimo da sačuvamo naše kulturno blago na Kosovu i Metohiji”, zaključio je Popović.

Drugo predavanje održao je Vladimir Marković, sociolog o temi « Političko nasleđe antifašizma: revolucionarni obrasci humanijeg sveta ». Oba predavanja izazvala su komentare publike što na sadržaj, što na koncept izlaganja, tako da je debata završena prelaskom na Veliku scenu gde je kao završnica prvog dana pretprograma izvedena predstava « Nije to crvena to je krv! - jugoslovenska komunistička, revolucionarna i partizanska poezija ». Stihove o slobodi, ljubavi, lepoti vešto su izgovarali Ana Mandić, Miloš Đurović i Miloš Timotijević i publiku srednjih godina podsetili na školske dane kada se učila rodoljubiva poezija. Svi zajedno na kraju izgovorili su stihove pesme « Crvena » Koste Abraševića uzete za naslov predstave, a čija završnica odjekuje rimom:

 « O, tirani, čujte- ne treba vam kriti- 

I osveta naša crvena će biti. »

Drugog dana na programu su predavanja: Gal Kirn ” Politika i sećanje na NOB” i Sabina Sabolović „Otpisane i otpisani”. Program se završava 9. novembra šestočasovnim performansom na Trgu Selme Banich i predavanjima Alda Milohnića i Miklavža Komelja na Maloj sceni NP Užice. Ulaz na sve sadržaje ovog programa su besplatni.

Galerija

{gallery}450{/gallery}

Festivali (1-12)

Festivali (13-24)

Ardalioni

Sve o tekućem festivalu

Zbirni izveštaji i ankete

Budimo na vezi

  • Trg partizana 12
    31000 Užice, Srbija.
  • centrala (031)
    522-097, 519-966

Festival na Facebooku

Festival na Twitteru

Festival na Instagramu

Festival na Youtubu