Dokle pogled seže
Ivanov
Moja fabrika

"Filomena Marturano" - 4,81

10 nov


Pete takmičarske večeri XIX JPF izvedena je melodrama „Filomena Marturano“ po tekstu Eduarda De Filippa u režiji Jagoša Markovića i koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Gradskog pozorišta Podgorica.

Da veče sluti na romantične mediteranske večeri najavila su već u holu pozorišta pisma koja je svako u publici dobio sa zapakovanom afišom predstave i porukom: Moj zakon je zakon radosti, a ne zakon tuge i plača! Od kada nismo dobili pismo? Shvatili smo da odavno u sandučićima nalazimo samo račune a sve redje makar i čestitke za Novu godinu.

Festival je do sada ugostio i višestruko nagradio dve predstave reditelja Jagoša Markovića(Kate Kapuralica-1996; Skup- 2002). I ove večeri video se njegov poznati rediteljski rukopis u koji se neprimetno uplete, a napravi čaroliju koju biste rado ponovo gledali. Marković izabere pravi kristal, ruže i kišu, zavodljivu špansku muziku, egzotičan tekst o ljubavi između dame sumnjivog morala i bogatuna, glumce koji mogu da iznesu emocije i jezičke mediteranske vratolomije na čelu sa silnim Branimirom Popovićem i ekspresivnom Anitom Mančić i napravi priču o ljubavi koju svi vole a sve je ređa u pozorištu.

Retko ko je u gledalištu predstavu ocenio sa manje od 5, tako da je „Filomena Marturano“ ponela do sada najvišu ocenu – 4,81.

Video sadržaj