Dokle pogled seže
Ivanov
Moja fabrika

OBRAZLOŽENJE ODLUKA ŽIRIJA

17 nov

Predstava „Zločin i kazna“ predstavlja jedan od zvezdanih trenutaka u istoriji ovoga festivala. Izuzetno složen projekat, promišljen je i realizovan do najisitnijih detalja koji, opet, grade homogenu umetničku celinu velike umetničke vrednosti, obrazložio je stručni žiri 18. JPF.

 

Ardalion za najbolju režiju – ZLATKO SVIBEN

Reditelj Zlatko Sviben je, vodeći glumački anslambl i kreativni tim, pročitao je roman F.M.Dostojevskog u novom filozofskom, ali i stilsko-žanrovskom ključu. Sviben je predstavom „Zločin i kazna“ postavio nove standarde režije na ovim prostorima.

Ardalion za najbolju žensku ulogu – ANJA ŠOVAGOVIĆ DESPOT

Anja Šovagović-Despot je ostvarila izuzetnu kreaciju u ulozi Katerine Marmeladove („Zločin i kazna“). Igrajući na „ničijoj zemlji“ između melodrame, bulevara, kabarea i tragedije, Anja Šovagović – Despot je kreirala ulogu za pamćenje.


Ardalion za najbolju mušku ulogu – FRANJO DIJAK

Za ulogu Franje Dijaka(predstava „Zločin i kazna“ se može reći da je antologijska. Dijakova kreacija Raskoljnikova satkana je od niza složenih stanja i emocija, tehnički izuzetno zahtevna, a opet odigrana sa preciznošću i uverljivošću koja se pamti.


Ardalion za najbolju scenografiju - ANA MARTINA BAKIĆ i IVANA KNEZ

Scenografija Ane Martine Bakić i Ivane Knez (predstava „Zločin i kazna) donela je rešenje prostora i njegovog značenja na izuzetno funkcionalan, originalan i estetski vredan način. Njihova scenografija je služila ne samo kao prostor za igru, već je na igru inspirisala, što je ideal rada svakog scenografa.


Ardalion za najbolju kostimografiju - MARITA ĆOPO

Maštoviti kostimi Marite Ćopo( predstava „Zločin i kazna) su, iako u potunosti u službi rediteljeve ideje, ostvarili i samostalnu estetsku vrednost. Kostim Marite Ćopo je služio i kao sredstvo oslikavanja miljea, ali kao diskretno sredstvo karakterizacije likova.

Ardalion za epizodnu ulogu– OZREN GRABARIĆ

Nema sjajnog Raskoljnikova bez sjajnog Porfirija Petroviča( predstava „Zločin i kazna). Ozgren Grabarić je odabirom neočekivanih glumačkih sredstava doneo sveže tumačeje čuvenog inspektora. Grabarićev Porfirije je opasan u svojoj ležernosti, preteći u svojoj prisnosti, uverljiv u svakom trenutku svoga scenskog života.


Ardalion za najboljeg mladog glumca- DŽENANA DŽANIĆ

Dženana Džanić je tumačenjem lika Slobodanke („Grebanje ili kako se ubila moja baka“) najavila glumačku karijeru visokih dometa.

Specijalna nagrada ARDALION – predstavi „KUHINJA“,

Predstava „Kuhinja“ je višestruko značajna kako za publiku, koja je imala prilike da se upozna sa razvojem Materićevog rediteljskog rukopisa, tako i za ansambl koji je bio u prilici da se upusti u istraživački rad i tako obogati svoje iskustvo i potencijale.