Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu - FESTIVAL BEZ PREVODA

Dokle pogled seže
Ivanov
Moja fabrika

Sluga dvaju gospodara

16 Apr

Snimak predstave “Sluga dvaju gospodara” Karla Goldonija u režiji Andrea Paćota i izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Užice je osmi koji se emituje na youtube kanalu ovog teatra, a u okviru akcije #OstaniKodKuće.

Goldonijeva komedija iz 18. veka jedna je od najpoznatijih i najpopularnijih komedija u istoriji svetske drame i pozorišta. Subotičko pozorište pre dva dana emitovalo je svoju postavku iz 2001. u režiji Kokana Mladenovića, u Užicu je lomad premijerno izveden 2007. kao i u pozorištu “Boško Buha”, dok je na sceni “Toša Jovanović” u Zrenjaninu igran 2012. u režiji Borisa Liješevića i imao čak 50 izvođenja širom zemlje.

Andre Paćoto, pozorišni i filmski reditelj koji se bavi istraživačkim teatrom, multimedijalnim performansima i audiovizuelnim projektima, adaptirao je ovu komediju del arte tako da se dešava u današnjem vremenu na Balkanu. Tekst je na srpski jezik preveo Jovan Ćirilov, tako da je ishod “aktuelna, savremena priča u kojoj se balkanski duh i oštra srpska ironija spajaju sa goldonijevskom ljupkošću i humorom, u zabavnoj i surovoj igri”, zabeleženo je u afiši predstave nastale u koprodukciji NP Užice i Bitef teatra.

Scenografiju potpisuje Mia David Zarić, kostimografiju Snežana Kovačević, scenski pokret Ferid Karajica, a dizajn svetla Andre Pronk. U predstavi nastupaju: Slobodan Ljubičić, Bojana Zečević, Vahidin Prelić, Vladimir Kurćubić, Divna Marić, Tanja Jovanović, Igor Borojević i Goran Šmakić, kao i muzičari: Petar Živanović - violina, Sava Đurić – bas i Ivan Ranković – klarinet.

Postavka ansambla Narodnog pozorišta iz Užica i Bitef teatra imala je svetsku premijeru na venecijanskom Bijenalu 19. jula 2007. dok je u septembru iste godine izvedena u Beogradu, u okviru pratećeg programa 23. Bitefa.

Slađana Vasiljević

Galerija

{gallery}1076{/gallery}

Festivali (1-12)

Festivali (13-24)

Ardalioni

Sve o tekućem festivalu

Zbirni izveštaji i ankete

Budimo na vezi

  • Trg partizana 12
    31000 Užice, Srbija.
  • centrala (031)
    522-097, 519-966

Festival na Facebooku

Festival na Twitteru

Festival na Instagramu

Festival na Youtubu