Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu - FESTIVAL BEZ PREVODA

Dokle pogled seže
Ivanov
Moja fabrika
Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/multis/public_html/jpf.uzickopozoriste/images/1070
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/1070

Višnjik

31 Mar

Čehovljev “Višnjik” publika Jugoslovenskog pozorišnog festivala gledala je 2003. u izvođenju NP Subotica, 2005. u izvođenju Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja i 2012. u koprodukciji JDP Beograd i Grada Teatra Budva, što potvrđuje da je taj komad decenijama intrigantan rediteljima i glumcima raznih pozorišta. U sećanju su ostale upečatljive Varja Đukić i Jasna Đuričić kao Ranjevske, za koje su i dobile Ardalione, ali i Branimir Popović u ulozi Lopahina, posebno kada sa stolicom igra tango, ili legendarni Drago Malović u ulozi sluge. Taj komad izveden je premijerno 2008. i na sceni NP Užice, a snimak predstave je na jutjub kanalu dostupan od 31. marta do 6. aprila 2020.

Pisac Anton Pavlovič Čehov u podnaslovu „Višnjika“ dao je preciznu žanrovski odrednicu: „komedija u četiri čina“, ali svi koji su komad čitali ili gledali ma koju interpretaciju ovog dela teško da bi se saglasili. “Višnjik” se pamti po teškim, zagušljivim, dugim, letnjim danima u kojima vreme sporo prolazi na imanju Ljubov Andrejevne Ranjevske. A zatim, po neuzvraćenoj ljubavi novog spahije Lopahina koji bi novcem da kupi ono što najčešće nema cenu.

Komad u Užicu režirao je Predrag Kalaba, a igraju: Ivana Pavićević, Slobodan Filipović, Vladimir Kurćubić, Bojana Zečević, Biljana Đoković, Vahidin Prelić, Dragana Vranjanac, Svetislav Jelisavčić, Slobodan Ljubičić Biljana Zdravković, Tomislav Janjić i Danilo Petrović. Scenografiju potpisuje Igor Vasiljev, kostime Snežana Kovačević, muziku Milica Đorđević, a scenski pokret Ivica Klemenc.

Snimak predstave premijerno se prikazuje 31. marta 2020 u 20h na zvaničnom youtube kanalu Narodnog pozorišta Užice.

Slađana Vasiljević

Galerija

{gallery}1070{/gallery}

Festivali (1-12)

Festivali (13-24)

Ardalioni

Sve o tekućem festivalu

Zbirni izveštaji i ankete

Budimo na vezi

  • Trg partizana 12
    31000 Užice, Srbija.
  • centrala (031)
    522-097, 519-966

Festival na Facebooku

Festival na Twitteru

Festival na Instagramu

Festival na Youtubu